maandag 6 februari 2012

De eerste volledige week in Suriname

Dinsdag 31 januari

Vandaag was het onze twee dag naar het vvob. Samen met Hanne vertrok ik met de fiets naar het vvob. Vandaag gingen wij onze MKV (machtiging tot kort verblijf in orde brengen). 
Wij dachten dat dit enorm snel in orde ging zijn, maar dit zal nog even duren. Hiervoor moeten wij nog enkele documenten in orde brengen, dus we kunnen weer eens op stap gaan. 

Fahrida onze stagebegeleidster van vvob, heeft ons hier zeer goed bij geholpen, waardoor wij nu nog maar enkele zaken in orde moeten brengen. 

Het was weer een super warm weertje en wij besloten om een frisse duik te nemen in het Parima zwembad samen met nog enkele Belgische studenten. Fier zochten wij de weg op google.maps, maar toch slaagden wij erin om een omweg te maken. We kwamen eindelijk aan in het zwembad en we hadden enorm veel zin in een frisse duik! Jammer genoeg, konden wij geen frisse duik nemen. Het zwembad sloot om 14u45 en wij waren er om 14u30. 

We sprongen terug op onze fiets om dan thuis een frisse douche te nemen. Tijdens onze fietstocht komen wij ook enkele verkeerslichten tegen. Je zou denken niets bijzonder toch? Toch wel! Als het verkeerslicht op rood staat, telt het namelijk af, hoelang je nog voor het rood staat! Echt zo grappig en natuurlijk handig. 

’S avonds zijn we dan iets gaan drinken met nog andere Belgische studenten in de Zus & zo. Het was een heel gezellige en fijne avond.

Woensdag 1 februari

Vandaag moesten we vroeg uit ons bed. Al een geluk dat je van die ijskoude douche direct wakker bent. Tegen 7 uur kwamen we aan op vvob/ progress kantoor. Hanne en ik waren er klaar voor. We gingen vandaag eindelijk scholen bezoeken. Wij keken hier enorm naar uit.

We kregen een berichtje van Fahrida (stagementor), dat zij jammer genoeg ziek was en de afspraak met de school 'OS Clevia' ging niet door. We bleven natuurlijk niet stil zitten en we bezochten de Polanenschool hier juist naast het vvob. 

Deze nacht had het al enorm hard geregend en gestormd ook overdag bleef dit maar duren. We gingen terug naar huis, maar de straten stonden blank! We hadden dus echt natte voeten wat een heel avontuur was. De auto's bleven maar rijden door de ondergelopen straten, mocht dit in België gebeuren waren al de straten af gesloten.

Wij hadden natuurlijk ook honger en dorst en moesten nog naar de winkel gaan. Te voet met onze regenjas gingen we naar de winkel. Buiten het gefluit, geroep, getoeter en andere mannelijke uitnodigingen werden we nu nat gemaakt door de auto’s. Het was wel leuk waterachtig tochtje en we keerde met onze boodschappen door het water terug naar ons huisje. 

Donderdag 2 februari

We kwamen opnieuw aan op het vvob en we waren een uur te vroeg. De presentatie die normaal gezien om 8u begon, was verzet naar 9u. Gisteren waren wij zo'n twee uurtjes te vroeg aangekomen op het kantoor. We kregen al snel de naam 'de vroege vogels'.

Vandaag was het zeker een heel spannende dag, we kregen onze punten vanuit de hogeschool. Vol spanning wachten wij op onze punten en misschien hoorden jullie wel een vreugde kreet tot in België. Allemaal zijn wij geslaagd voor de examens en dit zorgde dus voor een vreugde dansje. 

De training/presentatie die wij vandaag volgenden was zeer interessant en zal ik zeker kunnen meenemen in mijn verdere carrière. Het ging over handelingsgerichte diagnostiek en handelsgericht werken voor interne begeleiders.

’S namiddags besloten we dan om het centrum in te trekken.
We gingen het betaalbewijs halen dat we nodig hebben voor ons MKV. Nu ja dat dachten we toch want wat bleek, je kon dit alleen maar afhalen en betalen tot 12.30 uur en vermist wij elke dag van 8 uur tot 13.00 uur/ 13.30 uur moeten werken, waren we dus niet op tijd.

Dan zijn we maar verder op verkenning gegaan in het centrum.  Wat we zagen was enorm. Leuke gezellige huizen, grote villa’s afgewisseld met krottenwijken.  Dat was wel wennen.  Het straatbeeld is helemaal anders dan in België.

Na dagen proberen en zoeken vonden wij eindelijk een bank waar wij geld uit de muur konden halen! Eindelijk, wat was het leuk om nog eens geld in onze handen te hebben. En het waren deze keer geen euro's dat uit de muur kwam maar wel de Surinaamse dollar! 


Om te vieren dat we eindelijk geld in ons handen hadden (en pakt ook als beloning voor onze goede punten) zijn we dan doorgewandeld naar de MC Donalds: HEERLIJK zo’n hamburger met een frietje en mayonaise! Daarna zijn we dan maar eens gaan shoppen in het centrum! Wat leuke schoenen hebben ze daar! 

Vrijdag 3 februari

Mijn VERJAARDAG in Suriname. Ik lag nog lekker te slapen in mijn bedje en ik hoorde niet mijn wekker. Het was Hanne en Lien die voor mij een liedje zongen! :D Zo leuk en het was mooi gezongen! Nadat ik uit mijn bed was, hadden ze ook nog een leuke kleurrijke slinger gemaakt en een mooi kaartje. 


Vandaag werd Hanne en ik om 8 uur opgepikt aan het vvob/ progress kantoor. We gingen naar OS Clevia. Dit is een school met een scholenband in België. Onderweg hier naar toe, kwamen we zeer mooie en grote huizen tegen. Mahinder vertelde ons dat deze huizen ongeveer een 220.000 euro kosten. (In onze ogen zeer weinig voor het paleis dat je zag staan.)

We werden op OS Clevia zeer warm ontvangen en eindelijk kregen we een beter beeld op onze taak. De directrice legde ons uit wat de scholenband voor hun betekende. Ook kregen we een rondleiding doorheen de school. We maakten kennis met alle leerkrachten en kinderen. Wanneer we kennis wilden maken met het computerlokaal (een super mooi computerlokaal) werden we verrast door een luid loeiend alarm! Het werkte perfect, want onze oren deden al pijn.

Dit duurde toch wel enkele minuten want de leerkracht wist niet hoe ze dit moest afzetten. Langs alle kanten kwamen er leerkrachten aangelopen die het alarm wilden doen stoppen. Grappig situatie!

Eens terug thuisgekomen had Renny (onze moeder) een roti aangeboden. (Roti lijkt op een pannekoek, maar zeg hier geen pannekoek tegen! En is gevuld met hevig gekruide patatjes, kousenbanden en hevig gekruide kip. Ook eet je dit op met je handen) = HEERLIJK!!


Na lekker smullen werd ik nogmaals verast door Hanne en Lien! Ze hebben mij een mooi handtasje gegeven van Suriname zelf. Echt zo lief van hun. S’avonds zijn we een cocktail gaan drinken in ’t vat. Een gezellig café’tje aan de waterkant met nog een aantal studenten. Jamsine had voor mij zelf een verjaardagskroon gemaakt!. Het was een leuke surinaamse verjaardag. 

Zaterdag 4 februari

Het eerste weekend in Suriname! Vandaag hebben we eens goed uitgeslapen. Dat deed deugt, want sinds we hier zijn, zijn we steeds tegen 6 uur/ 7 uur ‘s morgens uit ons bed gemoeten.

Vervolgens zijn we naar de winkel gefietst voor inkopen voor de hele week. Het was een regenachtige dag dus de rest van de dag hebben we gezellig binnen gezeten. Wat bij gekletst, eten gekookt...

Tegen de avond zijn we naar flamboyant geweest. Hier waren er optredens als protest tegen, bij ons gekend als SABAM, maar de naam hier, ben ik even vergeten. Verschillende artiesten kwamen optreden en werd uitgezonden op alle radiostations en tv zenders. Het was een zeer prettige en op ogenblikken ook grappige bedoeling.

Nadien zijn we nog ene gaan drinken bij een groepje Belgische studenten die hier al 3 weken verblijven. Ook hebben we daar wat plannen gemaakt voor de volgende weekends.

Week 1 zit erop en is voorbij gevlogen, op naar de rest van de weken! Ik heb het hier al ongelooflijk naar mijn zin en dit avontuur kan enkel nog maar beter en beter worden! 

Mi lobi yu!!


Tina, X

4 opmerkingen:

  1. AMAI!!!!
    ZO zalig om te lezen :)

    Echt fantastisch hoe je je daar zo amuseert en die avonturen beleeft :)
    Eerlijk gezegd, ben wel een beetje jaloers ;) haha ;)
    Maar ik gun het jullie!

    Zo fantastisch lief van Lien & Hanne! Zeg dat het schatkes zijn :)

    En best wel speciaal dat je ZELFS in Suriname een McDo vindt!

    xxx
    Ly

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om op deze manier over jou op de hoogte te blijven. :) Het lijkt een land dat de moeite waard is! :)

    Dikke kus, en tot lees' ;)

    xx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey meiden!

    Hier in Suriname vind je echt wel heel wat zaken terug hoor! Ook pizza hut enzo :), maar wij koken zelf ons potje! (heel lekker hoor ;)).

    Tot de volgende update ;)

    Greetz

    Tina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi, dag Tina!

    Eindelijk even tijd gevonden om je blog te lezen!
    Lijkt mij al een heel avontuur. Tof om op deze manier een land met al zijn geuren, kleuren, mensen en natuur te leren kennen!
    Geniet ervan met volle teugen!
    Wij volgen het hier mee he!
    Gr, Koen en Kristel, Stan en Tuur (zijn nu naar de chiro- RUST!)

    BeantwoordenVerwijderen